Poklad jménem Činovať
nevítězný
Miroslav Urban
3 000 000 Kč (navržený)
Kultura
Brno - střed
2021
816 kladných hlasů

Často se stane, že kolem sebe máme vyjímečné věci a až zmizí, tak si uvědomíme jejich hodnotu. Jedním takovým pokladem je jedinečná tkalcovská technika - horňácká činovať.

Činovať se na Horňácku a v Západních Karpatech dochovala od poloviny 19. století až do počátku 2. sv. války jako podomácká výroba tkanin zdobených drobnými geometrickými vzory v rypsové vazbě i většími ornamenty tkanými technikou flotáže. Drobné vzory jsou utkané v bílo-červeno-černé kombinaci. Šilo se z nich krojové oblečení; zástěry, plachty, opléčka, rubáče ale i povlečení nebo polštáře. Na nich krásně vynikají vzory řazené v řadách i jednotlivými motivy „na růžu“ nebo „na hvězdu“.

V současnosti její výrobu ovládají dokonale poslední dva mistři tkalci.

Volám všechny, kteří chtějí objevit něco nového o zemi, z níž pocházejí, nebo se přiučit dovednostem našich předků. Přidejte se ke mně a pomozte vytvořit v Brně prostor, kde se budeme učit tkát techniky z různých oblastí Moravy. Zkrátíme si tak cestu k technikám, vzorům a tradicím z různých koutů naší země a přivezeme je do textilní metropole, kterou kdysi Brno bývalo. Pokud se tyto techniky naučí další budoucí mistři, nezaniknou a budou žít dále. Sami se přesvědčíte, že své místo v současné hmotné kultuře neoddiskutovatelně mají.
Mým snem je ruční tkalcovna v Brně, prostor který by sloužil k prezentaci ohroženého řemesla formou prohlídek, workshopů a otevřené dílny. Dobré by bylo navázat spolupráci se školami, a tím studentům ukázat tkalcovství v praxi a rozšířit možnost výběru jejich dalšího studia. Nová ruční tkalcovna by byla místem, kde se historie tkalcovství setká se současností.
Projekt by měl být realizován v městské části Brno-střed ve vhodných prostorech co nejblíže centra města. Momentálním cílem je tyto prostory najít.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Projekt je cílený na podporu volnočasových aktivit a posílení cestovního ruchu společně se zachováním kontinuity ohroženého řemesla a tkalcovské tradice v rámci regionu.

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Realizace projektu 1 2 500 000 2 500 000
Zajištění provozu 1 500 000 500 000
- 0
Cena celkem: 3 000 000 Kč

Posouzení proveditelnosti