Mendel Point na Špilberku
nevítězný
Andrea Hrašková
490 000 Kč (navržený)
Kultura
Brno - střed
2021
220 kladných hlasů

Mendel Point je místem setkávání inspirovaným Gregorem Johannem Mendelem pro lidi z celého světa, kteří se zde přicházejí setkávat, relaxovat a užívat si okolí. Design klade důraz zejména na genetiku, organické tvary a přírodu kolem meeting pointu.

Hrad Špilberk je po staletí dominantou Brna a denně se na něj přicházejí dívat lidé z Brna či z celého světa, přičemž určitě nevynechají ani chodníčky a zákoutí, které ho obklopují. I my jsme se jím přišly kochat, když jsme zde před třemi lety přišli studovat, a stále se sem s radostí vracíme. Zarazilo nás však, že na místě, nacházejícím se přímo u brány do hradu, kde si lidé mohou ve stínu stromů odpočinout po náročném výstupu a kde mohou nasávat jeho atmosféru s pěkným výhledem na okolní místa, chybí lavičky.
Proto bychom tuto skutečnost chtěli s vaší pomocí změnit a vybudovat něco hezkého. Zároveň bychom však pomocí tohoto projektu chtěli více zviditelnit a dostat do povědomí lidí osobnost významnou nejen pro brněnskou historii, ale i pro celý svět - Gregora Johanna Mendela. Gregor Johann Mendel, ikona moderní biologie, je díky svým studiím o zákonech dědičnosti považován za otce genetiky. Mendel byl opravdu všestranný člověk, kromě toho, že byl přírodovědec, biolog, opat v Augustiánském klášteře v Brně, byl také vášnivý včelař a meteorolog. Mezi významné osobnosti Brna patřil už během svého života, avšak jeho celosvětový přínos biologii byl doceněn až po jeho smrti.
U příležitosti 200 výročí narození Mendela bychom si chtěli uctít jeho památku vytvořením Mendel Pointu v prostředí tak významném jako byl on sám. V rámci našeho projektu bude vyrobených pět laviček společně s informačním panelem, na kterém se náštevníci seznámí s tím, co symbolizuje dané místo a kým bylo inspirováno. Navíc na lavičkách budou vyrytá místa, která jsou spjaty se životem Mendela a jejich vzdušná vzdálenost a směr od daného místa, které lze upravovat dle potřeby nebo dodatečně vygravírovat další.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Mendel Point umožní návštěvníkům Špilberku dozvědět se něco více o tom, kdo byl Mendel, odpočinout si ve stínu stromů s výhledem nejen na samotný hrad, ale i na okolní prostředí, přičemž se zaplní prázdné a nevyužité místo.

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Výroba laviček a informačního panelu 6 50 000 300 000
Úprava okolí 1 100 000 100 000
Údržba 3 30 000 90 000
Cena celkem: 490 000 Kč

Posouzení proveditelnosti