Život stromům
nevítězný
Michal Polanský
3 000 000 Kč (navržený)
Zeleň
BRNO
2020
1463 kladných hlasů

Tisíce stromů v okolí potřebují naši péči, aby dokázaly přežít v čím dál sušších létech. Pojďme spojit síly s městem a dát jim šanci. Projekt připraví 5000 stromů a my všichni je pak můžeme zalévat ušetřenou vodou.
Pojďte teď zachránit svůj strom!

Stromy jsou klíčové pro příjemný život ve městě. Mnoho krásných stromů ale v posledních letech zbytečně uschlo. Přitom kolem nich denně chodí spousty lidí, kteří by je mohli zalévat třeba cestou do práce nebo po večerech.
Ideálně použitou vodou třeba z mytí ovoce nebo rukou, případně ušetřenou kratším sprchováním. Možností je spousta.

Město z peněz projektu stromy nachystá, aby se přinesená voda hned nevypařila a stromům opravdu pomohla. Kořeny stromů se provzdušní speciálním přístrojem a vtlačí se k nim ekologický půdní kondicionér (hydrogel), který váže vodu a postupně ji uvolňuje ke kořenům. Dále se poblíž stromu udělají mělké díry vyplněné dřevní štěpkou, kam pak lidé mohou lít donesenou vodu.

Stromy tak dostanou tu nejlepší péči. Odborníci z Veřejné zeleně města Brna také stromy označí a zanesou do mapy, kde si každý může vybrat svůj strom k zalití.

Péče stromům pomůže udržet více dešťové i přinesené vody, ale město nemá dostatečné kapacity je zalévat. Když je nezalejeme my, nikdo to za nás neudělá. Společně však můžeme zachránit tisíce stromů, které by jinak období sucha nepřežily.

Vždyť zachránit vzrostlý strom je lepší, než zasadit nový. Navíc si tak každý den můžeme vylepšit smysluplným dobrým skutkem!

Pojďme se do toho pustit třeba hned!

Pro záchranu dalších stovek stromů ještě projekt pořídí závlahové vaky, které jsou schopny po kapkách dodat až 50l vody. To výrazně zefektivňuje jak její spotřebu, tak čas na zalití jednoho stromu.

Projekt zajistí i propagaci a následnou údržbu tohoto systému po další tři roky.

Stromy budou rády jak za Váš hlas pro tento projekt, tak také za propagaci a především za zalévání.

Tak nám dejte hlas a pusťte se do toho:-)!

Děkujeme! Stromy vám to oplatí:-) !

Hlasovací video

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Cílem je záchrana tisíců stromů, které v současné době usychají.
Zapojením si lidé také uvědomí hodnotu vody a začnou s ní více šetřit, začnou si všímat aktuálních problémů životního prostředí a podílet se na řešení.
Stromy jsou krásné, chladí, zadržují a přitahují vodu a také odráží sluneční záření mnohem lépe, než plochy, které stíní. Podobně jako bílé plochy tak snižují množství tepla pohlceného povrchem a jsou tedy cestou, jak bojovat se změnou klimatu a efektem městských tepelných ostrovů.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Zalévací místa a označení stromů 5000 370 1 850 000
Přenosný injektor na provzdušnění kořenů a vtlačování hydrogelu 1 270 000 270 000
Vrtáky 3 5 000 15 000
Zavlažovací vaky 30 500 15 000
Propagace 1 150 000 150 000
Další materiál a doprava 1 10 000 10 000
Kompresor 1 300 000 300 000
Údržba systému a databáze 3 130 000 390 000
Cena celkem: 3 000 000 Kč

Posouzení proveditelnosti