Moruše do Brna
nevítězný
Kamil Krinčev
462 000 Kč (navržený)
Zeleň
BRNO
2020
1087 kladných hlasů

Morušovníky jsou pozapomenuté stromy. V dnešní době je velmi těžké tyto stromy někde najít a vůbec mít možnost ochutnat jejich sladké a šťavnaté plody. Tento projekt si klade za cíl zasadil ve městě Brně 42 morušovníků.

Projekt si klade za cíl zasadit na území města Brna celkem 42 stromů. V různých městských částech je možné zasadit samostatně stojící stromy moruší.

Oteplování klimatu povede ve městě Brně k tomu, že se zde bude dařit těmto ovocným stromům. Morušovníky jsou stromy odolné suchu, které díky svému hlubokému kořenovému systému nevyžadují žádnou zvláštní péči. Jediná nutná péče bude zalévání stromů během prvních několika let po zasazení.

Projekt má vytvořit ve městě nový zelený prvek, kterým vznikne nová okrasná stromová zeleň, která následně bude poskytovat návštěvníkům chutné plody vhodné ke konzumaci. Plody dozrávají postupně v průběhu několika týdnů a v tomto období tak vytvoří možnost pro obyvatele se u těchto stromů zastavovat. Popadané plody poslouží jako krmivo pro živočichy žijící v okolí.

Stromy budou umístěny ve vzdálenosti nejméně 2m od silnic a chodníků, aby případné spadané plody tyto komunikace neznečišťovaly. Při umístění je nutné se vyhnout vedení sítí.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Veřejný prospěch projektu je v zasazení 42 nových stromů, která budou navíc
poskytovat návštěvníkům možnost ochutnat sladké plody. Děti poznají, jak tyto pozapomenuté plody chutnají a senioři budou moci zavzpomínat na chuť plodů, když je sami v mládí jedli.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Morušovník černý/bílý 42 6 000 252 000
péče, zalévání 3 70 000 210 000
Cena celkem: 462 000 Kč

Posouzení proveditelnosti