Moderní dětské hřiště s kavárnou a WC
neproveditelný
Jan Grmela
4 980 000 Kč (navržený)
Děti
Brno - Žabovřesky
2022

Projekt si klade za cíl vybudovat moderní dětské hřiště s kavárnou a veřejnými toaletami na místě zanedbané bosé stezky při ulici Královopolská v Brně-Žabovřeskách.

V Brně vzniklo v posledních letech několik projektů, které zlepšují úroveň služeb dostupných na dětských hřištích, parcích a sportovištích obyvatelstvu přilehlého území. Příkladem mohou být kavárny v Björnsonově sadu, na Mendlově náměstí nebo kavárna ve sportovním areálu Bzzzukot v Židenicích (realizován v rámci PaRo). Projekt dětského hřiště s kavárnou Královopolská se těmito projekty inspiruje a dál koncept rozšiřuje o funkci společného bodu sloužícího nejen modernímu dětskému hřišti, které by v místě vzniklo, ale i místa nabízejícího občerstvení a toalety pro návštěvníky blízkého výběhu pro psy a workoutového hřiště.

Dílčí cíle projektu jsou následující:
- Poskytnout obyvatelům Žabovřesk nové, moderní dětské hřiště dle současných standardů.
- Opravit a do areálu začlenit chátrající bosou stezku.
- Nabídnout službu veřejných toalet.
- Doplnit oblast o kavárnu s občerstvením.
- Zkultivovat veřejný prostor mezi ulicí Královopolská a nákupním střediskem.

Zamýšlený stánek kavárny s toaletami by byla realizován formou montované kontejnerové stavby, podobně jako se to osvědčilo u tří výše zmíněných projektů v jiných městských částech. Při tvorbě rozpočtu autor přihlédl k nákladům na podobné realizované stavby a nedávno budovaná dětská hřiště dle údajů z databáze veřejných zakázek.

Na fotografiích jsou tři zmíněné projekty, část nedávno vybudovaného hřiště v Brně-Bohunicích a stav bosé stezky v době podání projektu.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Hřiště pro děti rozšíří nabídku míst, kam mohou rodiče Žabovřeskách chodit trávit volný čas se svými potomky. Veřejné WC a občerstvení podpoří funkci blízkého výběhu pro psy a workoutového hřiště.

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Moderní dětské hřiště 1 1 000 000 1 000 000
Občerstvení a veřejné WC 1 3 000 000 3 000 000
Úprava povrchů a posezení v okolí hřiště 1 200 000 200 000
Oprava bosé stezky 1 30 000 30 000
Projektová dokumentace 1 150 000 150 000
Rezerva projektu 1 600 000 600 000
Na provozních nákladech projektu se bude finančně podílet městská část. 0
Cena celkem: 4 980 000 Kč

Posouzení proveditelnosti

Subjekt Odůvodnění Závěr
Odbor územního plánování a rozvoje proveditelný
Majetkový odbor proveditelný
Odbor investiční proveditelný
Odbor dopravy Z hlediska koncepce dopravy nemáme připomínek. proveditelný
Odbor životního prostředí proveditelný
Odbor zdraví Při úpravách veřejných prostranství popř. úpravách či budování nových veřejných toalet je potřeba respektovat požadavky na bezbariérové užívání (vyhláška 398/2009 Sb.). V případě realizace doporučujeme projekt dále konzultovat s Poradním sborem Rady města Brna pro bezbariérové Brno, jak ve fázi přípravy a projektování, tak i během realizace, současně konzultovat také výběr a osazení vhodného mobiliáře. proveditelný
MČ Brno - Žabovřesky Městská část nesouhlasí s realizací projektu. neproveditelný