Lepší péče pro zdraví stromů
nevítězný
Michal Polanský
4 995 000 Kč (navržený)
Zeleň
BRNO
2022
1338 kladných hlasů

Stromy ve městě potřebují naši péči, aby dokázaly přežít čím dál sušší léta. Potřebují vodu a dobrou půdu. Projekt zlepší půdní podmínky u 5000 stromů, přidá vaky a vysvětlí, jak je zalévat ušetřenou vodou.
Ať se stromům daří a přináší nám radost!

Stromy jsou klíčové pro příjemný život ve městě. Mnoho krásných stromů ale v posledních letech zbytečně uschlo. Přitom kolem nich denně chodí spousty lidí, kteří by je mohli zalévat třeba cestou do práce nebo po večerech. A kdo začne zalévat stromy, ten také brzy začne šetřit vodou a používat ušetřenou vodu z domácnosti, třeba z mytí ovoce. Zalévání stromů tak paradoxně vede k úsporám vody i peněz. Lidé ušetří až tisíce korun ročně a stromy jsou zdravější.

Město z peněz projektu stromy nachystá, aby se přinesená voda hned nevypařila a stromům opravdu pomohla. Kořeny stromů se provzdušní speciálním přístrojem a vtlačí se k nim ekologický půdní kondicionér, který váže vodu a postupně ji uvolňuje ke kořenům. Dále se poblíž stromu udělají mělké díry vyplněné štěrkem nebo kačírkem, kam pak lidé mohou lít donesenou vodu.

Stromy tak dostanou tu nejlepší péči. Odborníci z Veřejné zeleně města Brna takové stromy označí a zanesou do mapy, kde si každý může vybrat svůj strom k zalití.

Péče o půdu stromům pomůže udržet více dešťové i přinesené vody, ale město nemá dostatečné kapacity je zalévat vždy, když je to potřeba. Když je nezalejí občané, tak mnohé prostě uschnou. Každý z nás se naštěstí dokáže postarat o jeden menší strom. Pomůže mu překonat období sucha, které by jinak nemusel přežít.

Vždyť zachránit vzrostlý strom je lepší, než zasadit nový. Navíc si tak každý den můžeme vylepšit něčím smysluplným!

Pro záchranu dalších stovek stromů ještě projekt pořídí závlahové vaky, které jsou schopny po kapkách dodat až 50l vody. To výrazně zefektivňuje jak její spotřebu, tak čas na zalití jednoho stromu.

Projekt zajistí i propagaci a následnou údržbu tohoto systému po další tři roky.

Váš hlas pro tento projekt pomůže zachránit tisíce stromů v Brně.
Prosím sdílejte a inspirujte ostatní. Stojí to za to!

Děkujeme! Stromy vám to oplatí:-) !

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Cílem je záchrana tisíců stromů, které změně klimatu usychají.
Zapojením si lidé také uvědomí hodnotu vody a začnou s ní více šetřit, začnou si všímat aktuálních problémů životního prostředí a podílet se na řešení.
Stromy jsou krásné, chladí, zadržují a přitahují vodu a také odráží sluneční záření mnohem lépe, než plochy, které stíní. Podobně jako bílé plochy tak snižují množství tepla pohlceného povrchem a jsou tedy cestou, jak bojovat se změnou klimatu a efektem městských tepelných ostrovů.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Zalévací místa a označení stromů 5000 770 3 850 000
Přenosný injektor na provzdušnění kořenů a vtlačování hydrogelu 1 270 000 270 000
Půdní vrtáky 5 5 000 25 000
Zavlažovací vaky 300 500 150 000
Osvětová kampaň 3 100 000 300 000
Další materiál a doprava 1 100 000 100 000
Obnova zalévacích míst a značení 3 100 000 300 000
Cena celkem: 4 995 000 Kč

Posouzení proveditelnosti