Oprava cyklostezky Žabiny–Komín–Bystrc
realizovaný
Michal Beneš
4 999 999 Kč (navržený)
5 000 000 Kč (realizační)
Doprava
Brno - Žabovřesky
2023
3695 kladných hlasů

Chodník - cyklostezka podél ulice Kníničské je dopravní tepnou pro většinu pendlujících cyklistů, cykloturistů a rodičů s dětmi na kolech. Tristní kvalita povrchu, nízká kapacita a tím celková bezpečnost této cyklostezky je na velmi špatné úrovni.

Opravme tuto stezku, rozšiřme ji, zvyšme její bezpečnost a kapacitní možnosti pro cyklisty, čímž v důsledku ulevíme třeba přetížené ulici Kníničské.

Stezka je již v některých částech opravená (od lávky v Bystrci po Sokolovnu v Komíně), naopak její převážná část kopírující tramvajový pás od zastávky Svratecká (Komín) po zastávku Stránského (blízký supermarket) je v natolik mizerném stavu, že cyklisté vjíždějící do popraskaných spár v asfaltu, křižujících rozbité koleje a míjející se na sotva metr širokém chodníku končí často se zraněním na zemi.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Zvýšení bezpečnosti cyklistů a pěších cestujících směrem na přehradu (a zpět), rozšíření kapacity a průjezdnosti daného místa a tím snížení zatížení dopravně exponované ulice Kníničské (určitě by alespoň část řidičů díky tomu vyměnila auto za kolo/koloběžku/brusle/chůzi)

Deník projektu

Datum Popis
leden 2024 Schválení rozpočtového opatření a realizátora projektu: Magistrát města Brna - Odbor participace (Zastupitelstvo města Brna dne 30. ledna 2024).
únor 2024 Probíhají jednání s navrhovatelem projektu za účelem vyjasnění detailů realizace projektu a chystání podkladů pro Odbor dopravy.
březen 2024 Proběhl výrobní výbor, kde byl projekt předán na Odbor dopravy MMB, který nyní řeší harmonogram prací.
duben 2024 Vyhodnocování stavu úseků k opravě. Stanovování technologického postupu opravovaných částí.
květen 2024 Probíhá vyhodnocování technologického postupu opravovaných částí s koordinací ostatních záměrů či probíhajících prací. Na konci května započaly přípravné práce na opravu povrchu.
červen 2024 Proběhly opravy na prvním úseku od ulice Stránského.
červenec 2024 Probíhají opravy.
srpen 2024 Probíhají opravy.
září 2024 Dne 24. 9. proběhlo slavnostní otevření projektu.

Rozpočet projektu - návrh

Finální rozpočet projektu

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Realizace projektu 1 5 000 000 5 000 000
Cena celkem: 5 000 000 Kč

Posouzení proveditelnosti