Srdce Moravy
posuzovaný
Vojtěch Dobeš
1 285 000 Kč (navržený)
Kultura
Brno - střed
2024

Morava si s celou svojí krásou, historií a kulturou zaslouží svoje výsostné místo, kde bude trvale vlát její symbol-velká moravská vlajka. Ta všem bude připomínat naše předky i kulturní bohatství, kterým Morava přispívá do společného státu.

V naší zemi je historicky zakořeněná snaha upozadit váhu a pozornost k původním zemím Koruny české a prvního období dějin Československa do roku 1928. Původně oprávněná myšlenka bojující proti tendencím zmenšování státního útvaru po oddělení Slovenska se ovšem zejména ve změně hranic "nových" krajů snažila rozmělnit i původní zbytky identity. V současné době je jasné, že původní problémy již nehrozí. V síle tohoto zvyku ale bohužel některé kulturní aspekty ztratily na svém významu.

Morava je krásnou, v některých ohledech nejkrásnější, částí naší země. Málokde se ale na svých kopcích a jiných dominantách ve větru pyšní svojí vlajkou. Tento stav by bylo možné částečně narovnat i využitím existujícího místa, kde tato vlajka zavlaje a zároveň by vzniklo jakési pomyslné srdce Moravy.

A kde jinde toto místo hledat než v jihomoravské metropoli na Moravském náměstí. Tato část náměstí je navíc "opuštěná" a občany "nevyužívaná". Nový prvek by místo důstojně zatraktivnil a "přinesl dění" i sem.

Zájmový prostor i samotný pomník prošel v minulých letech několika proměnami. Nová změna by přispěla důstojnosti i vážnosti místa, pomníku osvobození a naplňovala by tak znění zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči a to sice v § 1 "Účelem zákona je vytvořit všestranné podmínky... ...aby se podílely na rozvoji kultury, umění, vědy a vzdělávání, formování tradic a vlastenectví, na estetické výchově pracujících a tím přispívaly k dalšímu rozvoji společnosti." a § 2 "Péče státu o kulturní památky zahrnuje činnosti... ...v souladu se společenskými potřebami zabezpečují zachování, ochranu, zpřístupňování a vhodné společenské uplatnění kulturních památek.

Na náměstí sice už stožáry jsou. Jsou ale také využívány pouze zřídka a jejich laciná konstrukce umožňuje časté krádeže vlajek kolemjdoucími.
Cílem projektu je proto výměna stávajících stožárů za bytelnější a vyšší a vyvěšení velkých vlajek, aby v místě vynikly. Aby nové místo dokázalo spojit všechny, měla by zde vlát vlajka státní, vlajka města Brna a současná i původní vlajka Moravy.
Připomínat naši historii a identitu má totiž smysl. Je důležité hledat věci, které nás v dnešní době spojují.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Projekt by v prvé řadě vedl k posílení důstojnosti Moravského náměstí a pomníku osvobození jako takového. Zároveň by došlo ke zatraktivnění a většímu využití nevyužívané části náměstí. Posledním aspektem by bylo posílení povědomí o Moravě a jejím historickém i kulturním bohatství jak pro obyvatele Brna, tak pro cizince. V České republice by se zároveň jednalo o prvenství v iniciativě tohoto druhu.

Rozpočet projektu - návrh

Posouzení proveditelnosti