Rodinná zahrada pro Brno
proveditelný
Zuzana Řezáčová Lukášková
4 999 999 Kč (navržený)
Zeleň
BRNO
2024

Grilování, koupací jezírko, herní prostor pro děti, relaxační kout pro dospělé, společný chov domácích zvířat (slepice, králíci, morčata..), pěstování zeleniny a ovoce. To vše a mnohé další naplní Rodinná zahrada.

Rodinná zahrada bude v otevíracích hodinách k dispozici dětem i dospělým. Nabídne místo pro mezigenerační setkávání v přírodě s možností grilování, koupání i možností lokálního pěstování potravin. Zahrada bude koncipována jako přírodní zahrada vycházející z cílů Memoranda o spolupráci v oblasti podpory zahrádkářské činnosti pro veřejnost na území města Brna – cirkulární město, příroda ve městě, zdravá demografická struktura města a soudržnost mezi obyvateli města. Zároveň bude budována a provozována v souladu s heslem #PřipravBrno.

Největší přínos bude mít zahrada pro rodiny s dětmi a nebo pro dětské skupiny. Děti si budou moct nasát vesnické kouzlo v samotném Brně. V Rodinné zahradě se dostane dětem i dospělým setkání s přírodou, prostor pro odpočinek i seznamování se s přírodou. Vznikne tak prostor, kde budou mít naše děti větší dostupnost k přírodě, domácím zvířátkům, vesnickým obyčejům i ve městě jako je Brno.

Rodinná zahrada nabídne prostor pro společné pěstování zeleniny, bobulového ovoce i stromů, bylinek a trvalkových záhonů.

Součástí projektu bude podpora biodiverzity ve městě (rozšiřování opylujícího hmyzu, podmínky pro hmyz vázaný vývojem na dřeviny, podpora ptactva), informace o kompostování, vzdělávání a informování obyvatele v oblasti udržitelného rozvoje, zdrojové i potravinové soběstačnosti nebo volby výrobků s nízkým dopadem na životní prostředí.

Součástí rodinné zahrady bude zvířecí koutek, kde vznikne mimo jiné prostor pro pomoct slepicím, které jsou v nouzi - klecový chov. Lidé zapojení do projektu budou mít k dispozici i možnost se starat o zvířátka (krmení, "stlaní" a další). Prostor pro setkávání/seznámení se s lidmi s minimálně jedním stejným zájmem, které bude Rodinná zahrada nabízet.

Zahrada bude obsahovat relaxační prvky pro mládež a dospělé (např. hamaky na stromech, koupací sud, hřiště na petanque, venkovní kuželky, grilovací prostor) i terapeutické prvky (např. pochozí chodníčky).

V průběhu realizace se vytipují vhodné lokality dle zájmů městských částí a vhodných pozemků, prostředí atd.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Rodinná zahrada v Brně umožní dětem i dospělým setkávat se v přírodním prostředí, relaxovat a společně pěstovat potraviny, čímž posílí komunitu a ekologické uvědomění. Projekt podpoří biodiverzitu a udržitelné praktiky, což přispěje k celkovému zlepšení kvality života ve městě.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Realizace projektu (materiál, projektová dokumentace, práce a další) 1 4 399 999 4 399 999
Krmení, energie, vodné + stočné, opravy a průběžné úpravy a další 3 200 000 600 000
Cena celkem: 4 999 999 Kč

Posouzení proveditelnosti

Subjekt Odůvodnění Závěr
Odbor investiční Proveditelné s podmínkou, že návrh, co do rozsahu, bude respektovat daný finanční limit. proveditelný
Odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství Upozorňuji na časovou a finanční náročnost při následné údržbě zahrady, především u hospodářských zvířat.  proveditelný