Podpora mladých opouštějících dětský domov
proveditelný
Markéta Strážnická
4 500 000 Kč (navržený)
Jiné
BRNO
2024

Mladí dospělí jsou po odchodu z dětských domovů v nesnadné situaci. Nemají peníze, potřebují bydlení, první práci a navázat nové kontakty.

Cílem projektu je pomoct lidem, kteří do dospělosti vstupují se sociálním handicapem, bez rodinného zázemí. Hranice mezi sociálním statusem „dítě z dětského domova“ a „bezdomovec nebo bezdomovkyně“ je někdy velmi tenká. Někteří dokončili vzdělání, což znamená nutnost najít si bydlení a vykročit do života. Mnozí nemají vytvořené žádné pevné sociální vazby a záchranné sociální sítě s výjimkou těch, které vznikly během jejich života v domovech. Řada z nich vykračuje doslova do prázdna, bez toho, že by věděla, jak vypadá bezchybně napsaný strukturovaný životopis nebo jak se hlásit na úřadech a žádat o práci. V pomoci mladým lidem odcházejícím z dětského domova existují značné mezery. Projekt by zahrnoval pronájem bytů, mentorku či terénního sociálního pracovníka, psychologickou podporu, doučování a další podpůrné aktivity pro lepší vstup do dospělého světa.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Pomoc mladým lidem opouštějící dětské domovy.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Realizace projektu 1 4 500 000 4 500 000
Cena celkem: 4 500 000 Kč

Posouzení proveditelnosti

Subjekt Odůvodnění Závěr
Odbor sociální péče Odbor sociální péče MMB se již přes 30 let zabývá podporou mladých lidí opouštějící dětské domovy, pěstounské péče či výchovné ústavy. Odbor mimo jiné provozuje i pobytovou sociální službu – azylový dům pro mládež s kapacitou 35 lůžek (pro klienty od 15 do 26 let). Pracovníci odboru poskytují odborné poradenství, řešení vztahových problémů, pomoc s přípravou na budoucí povolání (výběr školy, doučování…), zprostředkování zaměstnání, psychologa atd. S klienty se provádí výcvik sociálních dovedností, rozvoj a udržení pracovních návyků, pomoc při získávání všech sociálních kompetencí (jednání s úřady, zaměstnavateli, orientace v systému práva, komunikační dovednosti, finanční gramotnost, vedení domácnosti atd.). Od r. 2023 se služba zapojila do projektu tréninkového bydlení s podporou sociálních pracovníků, projekt pokračuje i v roce 2024. Případná podpora v rámci PaRo by mohla být využita na mimoškolní zvyšování kvalifikace (jazykové kurzy, získání řidičského oprávnění, obsluha strojů…), hmotné zajištění klientů, kteří nemají žádné finanční prostředky, úhradu lékařských vyšetření potřebných k nástupu do zaměstnání, úhradu zdravotních pomůcek, psychologických služeb atd.



 
proveditelný
Bytový odbor Dne 14. 5. 2024 byla schválena změna Pravidel pronájmu bytů v domech v majetku Statutárního města Brna, vč. Statutu startovacího bytu. Nyní bude možné, aby se nájemci startovacích bytů stali také jednotlivci (dosud pouze páry). Sice se teprve rozjíždí, ale při splnění podmínek Statutu startovacího bytu, budou moci v případě nabídky bytů žádat i jednotlivci. proveditelný