Stezka Na loukách
neproveditelný
Tomáš Bořecký
3 000 000 Kč (navržený)
Zeleň
Brno - Řečkovice a Mokrá Hora
2024

Podpořme vznik stezky se zhutněným povrchem mezi ulicí Jandáskova a tunýlkem pod železniční tratí v biocentru Na loukách na Mokré Hoře. Součástí projektu je výsadba zeleně podél stezky a umístění odpočinkových míst.

Mezi ulicí Jandáskova a Vránovým mlýnem se nachází biocentrum Na loukách. Přes toto biocentrum vede v současnosti blátivá pěšina, za mokra obtížně schůdná. Vytvořením zhutněné mlatové stezky mezi dřevěnou lávkou přes Ivanovický potok a tunýlkem pod železniční tratí dojde ke zpřístupnění lokality.

Vhodnou výsadbou nové zeleně, úpravami stávající zeleně a umístěním odpočinkových míst v podobě stolů s lavicemi dojde k vytvoření prostoru pro vycházky, vyjížďky na kole a k celkovému zatraktivnění místa.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Zpřístupnění lokality. Výsatba zeleně. Vytvoření prostoru pro vycházky a vyjížďky na kole. Doplnění odpočinkových míst.

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
1 metr mlatové stezky 545 3 000 1 635 000
Projeltová dokumentace 1 200 000 200 000
Výsadba zeleně 1 500 000 500 000
Úprava stávající zeleně 1 250 000 250 000
Lavice se stolem a stříškou LMB, doprava 2 27 500 55 000
Údržba a péče o zeleň 3 120 000 360 000
Cena celkem: 3 000 000 Kč

Posouzení proveditelnosti

Subjekt Odůvodnění Závěr
Odbor územního plánování a rozvoje Záměr spadá do nestavebních ploch městské a krajinné zeleně s vymezeným biocentrem a biokoridorem územního systému ekologické stability. Při projektové přípravě je tedy nutné respektovat Územní systém ekologické stability tak, aby nebyly narušeny jeho funkční a prostorové parametry, které by ovlivnily existenci dané skladebné části.

V případě platnosti nového územního plánu musí projekt potom respektovat příslušné regulace pro tuto územně plánovací dokumentaci.
proveditelný
Odbor životního prostředí Pro vybudování stezky podél vodního toku by bylo nutné vykácet břehový porost, což je z hlediska ochrany přírody nepřípustné. Na soutoku Ivanovického potoka a Ponávky se nachází lokální biocentrum územního systému ekologické stability (ÚSES). Podél vodních toků vymezen lokální biokoridor ÚSES. Vodní tok jako významný krajinný prvek (VKP) včetně břehového porostu je dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, chráněn před poškozením a ničením a smí se využívat pouze tak, aby nebyla narušena jejich obnova a nedošlo k ohrožení či oslabení jejich ekologicko-stabilizační funkce. neproveditelný
Odbor investiční Doporučujeme navýšení projektu o rezervu. V blízkosti plánované stezky nachází technické sítě – elektroinstalace VVH-silnoproud. proveditelný
Odbor zdraví Při úpravách veřejných prostranství je nutné respektovat požadavky na bezbariérové užívání. V případě realizace doporučujeme projekt dále konzultovat s Poradním sborem Rady města Brna pro bezbariérové Brno, jak ve fázi přípravy a projektování, tak i během realizace, současně konzultovat také výběr a osazení vhodného mobiliáře. proveditelný
Odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství proveditelný
Majetkový odbor posouzení probíhá
Odbor dopravy V případě návrhu a realizace Odbor dopravy požaduje, aby trasa projektu byla přístupná i pro cyklistickou dopravu (návrh komunikace s mlatovým povrchem). proveditelný