Pumptrack a parkour v KrPoli
posuzovaný
Filip Přidal
5 000 000 Kč (navržený)
Sport
Brno - Královo Pole
2024

Navrhuji parkourové hřiště a pumptrackovou dráhu pro širokou veřejnost, poblíž sportovní haly Vodova. V okolí podobná hřiště zatím neexistují. Jedná se o místo, které zůstává nevyužité, s respektem k okolní zeleni.

Parkour je komplexní pohybová aktivita "něco mezi pouliční atletikou a gymnastikou", která je oblíbená zejména u školních dětí, mládeže a mladých lidí, cestu si k parkouru v Brně nachází již také dospělí a zkouší to i senioři.
Proto navrhuji vznik parkourového hřiště v prostoru mezi ulicí Purkyňova a haly Vodova, kde je volný nevyužitý plácek. Podpoříme tímto zdravý pohyb, obratnost a lepší kondici nejen pro děti.
Parkourové hřiště vhodně doplní volnočasovou nabídku vedle workout, fitness, míčových sportů i dětských hřišť v oblasti Herčíkové a městské části Králova Pole.
Překážky a cvičební prvky budou z různých materiálů, jako je beton, ocelové trubky konstrukce, dřevěné prvky. Dopadový povrch může být přírodní třeba z dřevěné štěpky nebo podobných surovin, aby v létě nebyl tak rozpálený od slunce. Náročnost překážek a prvků bude přizpůsobená jak pro děti a začátečníky, tak pokročilé.

Pumptracková dráha je druhou částí navrženého projektu, jedná se o další oblíbenou pohybovou činnost mládeže provozovanou na kolech, koloběžkách, skateboardech a jiných kolečkách. Tyto aktivity rozvíjí pohybové dovednosti u dětí i dospělých zase jiným způsobem a v Králově Poli podobná dráha ještě neexistuje.
Samotný povrch bude asfaltový nebo v kombinaci s betonem, k tomu nějaké zábavné prvky a překážky. Meziprostor dráhy bude hliněný zatravněný a upravený tak, aby vhodně zapadal do okolí.

Důležitým předpokladem je možná realizace projektu bez omezování případné budoucí infrastruktury v okolí. Jsem přesvědčen, že v lokalitě je místa dostatek.
Velikou výhodou je také blízkost zastávky MHD linka č.12, tudíž k hřišti a dráze se pohodlně dostanou osoby i z jiných koutů města.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Parkourové hřiště a sportoviště typu pumptrack v Králově Poli a v této části zatím chybí, proto navrhuji jejich vznik. Věřím, že rozšíří atraktivní nabídku pohybových aktivit dětí, mládeže i dospělých, umožní podporu zdraví, pohybu a kondice.

Rozpočet projektu - návrh

Posouzení proveditelnosti