Rodinná zahrada
posuzovaný
Jaroslav Vlasák
4 999 999 Kč (navržený)
Zeleň
Brno - Královo Pole
2024

Grilování, koupací jezírko, herní prostor pro děti, společný chov domácích zvířat (slepice, králíci, morčata..), pěstování zeleniny a ovoce. Prostor pro rodiny, skauty, turistické oddíly, dětské skupiny. To vše a mnohé další naplní Rodinná zahrada.

Rodinná zahrada bude k dispozici dětem i dospělým. Nabídne místo pro mezigenerační setkávání v krásné přírodě s možností grilování, koupání i možností lokálního pěstování potravin. Zahrada bude koncipována jako přírodní zahrada vycházející z cílů Memoranda o spolupráci v oblasti podpory zahrádkářské činnosti pro veřejnost na území města Brna – cirkulární město, příroda ve městě, zdravá demografická struktura města a soudržnost mezi obyvateli města.

Největší přínos bude mít pro rodiny s dětmi, skauty, turistické oddíly a dětské skupiny, tedy obecně DĚTI jsou největší prioritou. Děti si budou moct nasát vesnické kouzlo v samotném Brně s výbornou dostupností z městské části Kr. Pole i Brno-Sever-Lesná. V Rodinné zahradě se dostane dětem i dospělým setkání s přírodou, která na pozemku 7000 metrů čtverečních v podstatě nezná a nemá hranic.

Součástí projektu bude podpora biodiverzity ve městě (rozšiřování opylujícího hmyzu, podmínky pro hmyz vázaný vývojem na dřeviny, podpora ptactva), informace o kompostování, vzdělávání a informování obyvatele v oblasti udržitelného rozvoje, zdrojové i potravinové soběstačnosti nebo volby výrobků s nízkým dopadem na životní prostředí.

V neposlední řadě tento projekt má za účel pomoct i slepicím, které jsou v nouzi - klecový chov. Lidé zapojení do projektu budou mít k dispozici i možnost se starat o zvířátka (krmení, "stlaní" a další). Prostor pro setkávání/seznámení se s lidmi s minimálně jedním stejným zájmem, které bude Rodinná zahrada nabízet.

Projekt navrhuji, protože jsem otec 1,5 ročního syna. Mám zájem o to, aby naše děti měly větší dostupnost k přírodě, domácím zvířátkům, vesnickým obyčejům i ve městě jako je Brno. Vybraná lokalita Brno-Kr. Pole a Brno-Sever- Lesná jsou krásné rodinné, domácí lokality se spoustou dětí a dospělých, kteří mají k přírodě velmi blízko. Rád bych využil této příležitosti k podání projektu pro spojení lidí minimálně z těchto dvou lokalit k vytvoření "domáčtějšího" prostředí.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Projekt podpoří rodiny i mezigenerační setkání mezi staršími zahrádkáři a dětmi. Přispěje k zachování biodiverzity ve městě i k ochraně půdního fondu. Součástí bude dlouhodobé vzdělávání obyvatelstva v oblasti potravinové soběstačnosti, práce s biologickým odpadem a ekologického chování. Vznikne venkovní prostor pro rodiny s dětmi, skauty, turistické oddíly, dětské skupiny a pod. V neposlední řadě pomůže slepicím z klecového chovu.

Rozpočet projektu - návrh