Revitalizace vnitrobloku Labská 29-35
posuzovaný
Eva Novosádová
4 100 000 Kč (navržený)
Zeleň
Brno - Starý Lískovec
2024

Celková rekonstrukce zpevněných ploch chodníků ve vnitrobloku domů Labská 29 - 37, zrušení nevyužívané asfaltové plochy a její nahrazení parkovými úpravami ve smyslu přírodní zahrady s výsadbou vhodných stromů, květin a rostlin

Je nezbytné zrekonstruovat zpevněné plochy ve vnitrobloku domů Labská 29-35 na části pozemku p. č. 2204/15, které jsou ve špatném technickém stavu, Chodí tudy nejen děti do ZŠ Labská, občané na MHD, ale také obyvatelé domů, kteří po prodloužení výtahů do suterénu používají vchody z vnitrobloku. Neudržovaný asfaltový povrch ploch může být snadno příčinou úrazu. Rekonstruovat je třeba i přístupové chodníky, schody, zábradlí a zídky vedoucí k zadním vchodům do domů. Nerovné přístupy k zadním dveřím s vystouplými a hýbajícími se dlaždicemi a kývající se zábradlí jsou velmi nebezpečné.
Místo starých a nepoužívaných sušáků na prádlo na pozemcích p. č. 2207/5 a 2215 zasaďme solitérní stromy, či založme záhon s trvalkami. Na pozemku p. č. 2215 nahraďme uschlý strom novým.
Zrušme asfaltovou plochu nepoužívaného hřiště na pozemku p. č. 2207/8.. Dešťová voda z ní bez užitku odtéká betonovými koryty do kanalizace. Při vysokých teplotách v létě se asfalt zbytečně přehřívá a zhoršuje tak pohodu bydlení v celém okolí i klima na školním hřišti v sousedství. Nahraďme ji parkovými úpravami společně i na pozemcích p. č. 2207/2 a 2207/7 ve smyslu přírodní zahrady, např. založením záhonů s květinami a travinami, výsadbou stromů a živých plotů. Polopropustné chodníky bez zvýšených obrubníků pomohou zasakování dešťových vod přímo do zelených ploch. Tato změna zvýší schopnost zadržet vodu v tomto místě i pro veřejnou zeleň na sousedících pozemcích (p. č. 2215, 2216/1 a dalších). V úvahu přichází i bosonohá stezka a rozmístění opravených stávajících laviček.
Pro zpříjemnění pobytu v nové přírodní zahradě navrhuji také umístění malého zastíněného pískoviště pro nejmenší děti. Rekreační funkci nově zbudované ozeleněné plochy doplňme také umístěním veřejného zahradního krbu s posezením a nezbytným odpadkovým košem, např. v jižní části pozemku 2207/2..
Takto upravený prostor bude příjemným místem pro obyvatele.

Všechny pozemky náleží do k. ú. Starý Lískovec a jsou v majetku města Brna

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Rekonstruované zpevněné plochy ve vnitrobloku zajistí pohodlný a bezpečný pohyb pro obyvatele domů i ostatní, kteří tudy procházejí.
Vzniklá přírodní zahrada bude nejen pěkná na pohled, ale i účelná pro zadržení vody v daném místě i ochlazení prostoru v parném létě.
Realizací projektu se zlepší i kvalita bydlení v okolních domech a vznikne tak příjemné místo k odpočinku.

Rozpočet projektu - návrh