Zachraň cyklisty v ulici Šárka! (PD)
nevítězný
Ondřej Makeš
400 000 Kč (navržený)
Doprava
Brno - Kohoutovice
2020
825 kladných hlasů

Cílem projektu je vypracování projektové dokumentace cyklostezky podél ulice Šárka ve směru do Kohoutovic pro zajištění bezpečnosti cyklistů pomalu stoupajících do Kohoutovic zatímco v těsné blízkosti projíždějí vozidla rychlostí 70 km/h.

Hlavní komunikace do Kohoutovic, kterou je ulice Antonína Procházky přecházející v Libušino údolí a Libušinu třídu je dostatečně široká a cyklisté jsou na ní v bezpečí. Jinak je tomu ale u těch, kteří odbočují z ulice Antonína Procházky na ulici Šárka. Ač se jedná pouze o necelý kilometr silnice, cyklisté za tu dobu vystoupají asi 50 výškových metrů (6% stoupání) a projetí této trasy jim tedy nějaký čas zabere. Povolená rychlost automobilové dopravy po velkou část úseku je však 70 km/h, což tvoří velmi nebezpečné situace. V opačném směru z kopce zde cyklisté stráví podstatně méně času a problém je výrazně menší.

Ve směru do Kohoutovic je po pravé straně neudržovaný pás trávníku, po kterém se však v současnosti cyklista raději nevydá. Pokud by se zpevnil tento pruh vedle silnice, ať už asfaltem či šotolinou, a vybudovaly se zakryté odtokové žlábky na vodu, tento problém by se poměrně levně a elegantně vyřešil. Omezená šířka pásu by vzhledem k jednosměrnému provozu cyklistů neměla být překážkou.

Hlasovací video

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Projekt prospěje bezpečnosti všech cyklistů, kteří dojíždějí do zaměstnání na kole, ale i všem rekreačním cyklistům, kteří silnici Šárka využívají a chtějí se dostat z centra města do starých Kohoutovic přímo bez objíždění přes Libušino údolí a Libušinu třídu.

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
projektová dokumentace 1 400 000 400 000
Cena celkem: 400 000 Kč

Posouzení proveditelnosti