Rozhledna Kamenný vrch (PD)
nevítězný
Marek Pospíšil
1 000 000 Kč (navržený)
Zábava
Brno - Nový Lískovec
2020
1591 kladných hlasů

Přírodní rezervace Kamenný vrch s koniklecovou loukou a přilehlým lesoparkem jsou oblíbeným odpočinkovým místem nejen Brňanů. Jak název napovídá je to kopec, ale chybí mu pořádná rozhledna. Z té naší bychom mohli dohlédnout přes Brno až na Pálavu. Udělejme první krok a zpracujme projekt!

Nový Lískovec je znám především Rezervací Kamenný vrch s tzv. koniklecovou loukou. V těsné blízkosti rezervace je Lesopark Kamenný vrch, který má historickou hodnotu. Byl založen před první světovou válkou jako součást sanatoria. Stála tam řada objektů, které byly postaveny již v roce 1928 ve funkcionalistickém stylu podle návrhu architekta Čeňka Rullera: vyhlídková věž, koupaliště, lehárna, kuželna, ženský pavilon, vodojem. V roce 1948 bylo sanatorium z politických důvodů zrušeno a v budově byla zřízena městská nemocnice, přičemž objekty v lesoparku podlehly devastaci.
V letech 2008 - 2011 proběhla obnova původního lesoparku, včetně 4metrové vyhlídkové věže ve funkcionalistickém stylu. Její koncepce staví na kontrastu mezi centrální, nově parkově upravenou zónou a okolními lesními partiemi, ponechávanými přirozenému vývoji. Následně došlo k rekonstrukci stávajících železobetonových staveb – původní rozhledny a bazénu.
V průběhu desetiletí stromy lesoparku vyrostly a výhled z historicky významné věže je omezený. Je z ní spíše altán. Počítáme s novou rozhlednou o výšce 25 – 30m, která by se nacházela poblíž původní vyhlídkové věže a dohlédnout by se dalo do širokého okolí přes Brno až na Pálavu. Měla mít tvar válce a působit dojmem nakloněné věže. Kromě svislého ocelového schodiště by ji totiž tvořil šikmý dřevěný plášť. Celý projekt převýšil tehdejší finanční možnosti a k realizaci již nedošlo. Nyní chceme výstavbou rozhledny obnovu tohoto lesoparku posunout dál. Počítáme s úspornějším provedením, které by však mělo být architektonicky vhodné s ohledem na charakter lesoparku. Vzhledem k snadné dostupnosti od zastávky MHD se výrazně rozšíří možnosti procházek přírodou, zvýší se atraktivita tohoto kousku lesa uprostřed Brna, který bude jistě cílem nejen rodinných výletů.

Hlasovací video

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Možnost využití volného času pobytem v přírodě pro všechny věkové kategorie. Rozhledna bude cílem rodinných výletů.

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Kompletní projektová dokumentace 1 1 000 000 1 000 000
Cena celkem: 1 000 000 Kč

Posouzení proveditelnosti