AutoZávory Brno
nevítězný
Lukáš Sochor
3 000 000 Kč (navržený)
Doprava
BRNO
2020
464 kladných hlasů

Ššškrk. Poškrábaný lak. Obouchané zrcátko. Takhle NE! Zjednodušíme Vám průjezd přes závory v Brně. Už žádné stahování okénka a hledání drobných do automatu. Na webu si uložíte SPZku a závory parkovišť i hypermarketů se začnou zvedat samy.

Při parkování v Brně si připadám jako v minulém století. Nejdřív dostanu lístek, následně hledám automat. Potom po kapsách mince či kartu do automatu. A když najíždím k závoře, tak se děsím, že si poškrábu lak nebo obouchám zrcátko. Připomíná vám to něco? Vždyť přece i kafe v kavárně nebo jízdu v MHD platíme bezkontaktně. Obdobným způsobem by se dalo platit i za průjezd závorami.

V Brně je více než 10 000 parkovacích míst se závorou. Celá polovina těchto míst má vjezdové kamery, které dovedou přečíst vaši registrační značku (SPZ/RZ), nebo mohou mít i validátory pro čtečky karet přímo u vjezdových a výjezdových závor. Na druhé polovině míst se závorou bychom mohli mít jen validátory pro čtení karet přímo u závor a platili bychom podobně jako za jízdenku v MHD – bezkontaktně.

Projekt AutoZávory Brno má vyšší ambice. Na magistrátním webu zadáte svoji SPZ/RZ, vytvoříte si účet auta, systém kamerové detekce SPZ/RZ u závor vás rozpozná a závory se při vašem příjezdu či výjezdu začnou zvedat samy. Systém umožní spravovat důležitá parkoviště a parkovací domy v klíčových bodech zájmu, jako jsou nemocnice, školy, nákupní a obchodní centra nebo hřbitovy. Alternativní možností pro provozovatele parkovišť bez kamer je využít obdobného systému jako v brněnské MHD „Pípni a jeď“, kdy přiloží kartu ke čtečce závory při vjezdu a při výjezdu.
Pro realizaci projektu je potřeba, aby parkoviště se závorou a s kamerami na čtení SPZ/RZ vozidel byly připojeny přes API do již běžícího e-shopu provozovaného městem.

Projekt zvýší bezpečnost a komfort, ušetří řidičům čas a městu pomůže získat údaje o aktuální dostupnosti volných parkovacích míst jednotlivých zapojených parkovišť se závorou pro následné sdílení navigačním a platebním službám, nebo pro plánování řízení dopravy města Brna.

Pokud nechcete hledat drobné do automatu po kapsách nebo se bát o otlučené zrcátko, podpořte náš projekt a dejte nám hlas.

Hlasovací video

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Projekt AutoZávory Brno povede ke zvýšení komfortu, plynulosti a bezpečnosti dopravy pro občany i návštěvníky města. Zjednoduší parkovací proces a omezí drobné nehody. Projekt využije stávající systém parkovišť s kamerami na čtení SPZ/RZ, který se rozšíří o API a případně o validátory. Přes API se připojí k platebnímu systému magistrátu. Do budoucna se nabízí i možnost propojit parkoviště P+R se systémem MHD „Pípni a jeď“, což bude pro řidiče motivace k tomu, aby se stejnou kartou využili MHD.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Přípravná fáze 1 900 000 900 000
Realizační fáze 1 1 800 000 1 800 000
Provozní fáze 3 100 000 300 000
Cena celkem: 3 000 000 Kč

Posouzení proveditelnosti