Veřejné toalety na Kraví hoře
neproveditelný
Petra Janečková
5 000 000 Kč (navržený)
Zdraví
Brno - střed
2022

Vznik důstojných veřejných toalet dostupných pro všechny návštěvníky Kraví hory a velmi blízkého okolí. Nynější WC budky jsou absolutně nedostačující, složitě přístupné a málo udržované.

Cílem je výstavba veřejných toalet v parku na Kraví hoře. Toto příjemné a v posledních letech i velmi vyhledávané oddechové místo, kde se setkává mnoho lidí všech věkových skupin, je stále ochuzeno o klasické, ale hlavně důstojné veřejné toalety, které bychom mohli všichni využívat. Stávající WC budky jsou absolutně nedostačující, nevhodně umístěné a špatně udržované, pro starší občany i hůře ovladatelné.
Navrhuji proto dvě varianty, jednou z nich by mohla být samostatně vybudovaná veřejná toaleta (budova s připojením na veřejné sítě), příkladem mohou být toalety v Lužáneckém parku nebo na přehradě na Sokolském koupališti, které se nachází u dětského hřiště. Další možností je vytvořit veřejné toalety ve velmi blízkém sousedství s hvězdárnou (přístavba/rozšíření budovy a napojení na jejich veřejné sítě) nebo umístěním toalet přímo v prostorách hvězdárny, a to na takovém místě, které bude dostupné všem návštěvníkům parku 7 dní v týdnu alespoň po standardní denní dobu, například 8-20hod (možno i s malým poplatkem).
Veřejné toalety v tomto místě chybí a při menším průzkumu, který jsem provedla minulý rok v mém okolí, velká většina dotazovaných by toto velmi uvítala. Park je v posledních letech opravdu hojně využívaný na relaxaci, oddech, vycházky a sportovní aktivity a doba Covidu tento trend jen znásobila.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Veřejné toalety v tomto místě chybí a při menším osobním průzkumu, který jsem si provedla minulý rok v mém okolí, velká většina dotazovaných by nové WC velmi uvítala. Park je v posledních letech opravdu hojně využívaný na relaxaci, oddech, vycházky či sportovní aktivity a doba Covidu tento trend ještě znásobila. Tedy chybí už jen nějaký pěkný stánek s kávou či občerstvením a hlavně důstojné místo pro vyprazdňování, kam bychom se nemuseli stydět jít :-).

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
realizace projektu 1 4 000 000 4 000 000
rezerva projektu 1 1 000 000 1 000 000
Na provozních nákladech projektu se bude finančně podílet městská část. 0
Cena celkem: 5 000 000 Kč

Posouzení proveditelnosti

Subjekt Odůvodnění Závěr
Odbor územního plánování a rozvoje proveditelný
Majetkový odbor Navrhovaný projekt je v obou plochách proveditelný. Tzn. umístění v západním cípu pozemku p.č. 685/12 v k.ú. Veveří při ul. Tůmova i varianta v jižní části stejného pozemku při ul. Kraví hora. proveditelný
Odbor investiční Vzhledem ke vzdálenosti kanalizačního a vodovodního řadu je nutné posunout místo pro veřejné záchodky. Vzdálenost od nejbližšího vodovodního řadu se nyní pohybuje cca 110 m a kanalizace cca 260 m. proveditelný
Odbor zdraví Při úpravách veřejných prostranství popř. úpravách či budování nových veřejných toalet je potřeba respektovat požadavky na bezbariérové užívání (vyhláška 398/2009 Sb.). V případě realizace doporučujeme projekt dále konzultovat s Poradním sborem Rady města Brna pro bezbariérové Brno, jak ve fázi přípravy a projektování, tak i během realizace, současně konzultovat také výběr a osazení vhodného mobiliáře. proveditelný
Odbor památkové péče proveditelný
MČ Brno - střed Městská část nesouhlasí s realizací projektu. neproveditelný