Mlžné ostrovy plné zeleně
nevítězný
Eva Gregorová
4 450 000 Kč (navržený)
Zeleň
BRNO
2023
2122 kladných hlasů

Mlžítka osázená zelení řeší naše zchlazení během léta - osvěžme se v ulicích či na náměstích Brna mlhovou sprchou či mlhovým tunelem. Získejme hravý a i díky zasazeným květinám atraktivní mobiliář, který během léta využijí děti i dospělí.

Možná jste si už všimli během vašich zahraničních cest, nebo i v jiných městech v Česku mlžítek a spršek, které ovlažují rozpálené povrchy a hlavně nás, obyvatele a návštěvníky města. Mohou mít různorodou podobu - od nerezových konstrukcí s popínavkami po dřevěné kreativní instalace mající podobu brány, pergoly, stříšky či vyvýšeného záhonu. Všechny ale mají společnou jednu věc - je kolem nich živo a příjemně. Pouští na nás díky přivedené vodě (a dalším technologiím) studenou mlhu, mohou poskytovat stín a vždycky se u nich zastavíte, abyste si odpočinuli, pokochali se zajímavými květinami či nápadem.

Vždycky si říkám: "Proč bychom něco takového nemohli mít i v Brně?" Tyto mlžné ostrůvky ostatním městům tak trochu závidím a vnímám, kolik radosti a pohody může takový drobnější prvek do rozehřátého letního města přinést.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Všichni známe z uplynulých let vlny veder a víme, jak se dokážou ulice a náměstí Brna během léta rozpálit. Tento závažný problém nemá snadné řešení a navrhovaná ozeleněná mlžítka jej určitě neřeší. Mohou nám však pomoci horko v ulicích lépe snášet. Mohou se stát atraktivním prvkem na veřejných prostranstvích nejen v centru města. Mohou mít různorodou podobu, velikost i umístění, které se navíc může během let měnit. A kde je třeba vidím? Hlavně tam, kde se z různých důvodů nedaří zeleni a stínu.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Realizace projektu (mlžítka, technologie, voda, elektřina atd.) 1 4 000 000 4 000 000
Květinová výsadba a péče, elektřina, voda 3 150 000 450 000
Cena celkem: 4 450 000 Kč

Posouzení proveditelnosti