Dostupná čerstvá pitná voda pro všechny
nevítězný
Eliška Holubová
4 900 000 Kč (navržený)
Zdraví
BRNO
2023
2378 kladných hlasů

Zajištění dostupné čerstvé pitné vody obyvatelům a návštěvníkům města (včetně jejich pejsků) zdarma a zamezení zbytečného plýtvání plastem.

Zbytečné plýtvání plastem a jednorázové používání pet lahví je v současné době jedno z nejaktuálnějších ekologických témat. Jedna pet lahev se v přírodě rozkládá i 100 let. V rozložené formě pak mikroplasty neohrožují výrazně jen zdraví živočichů celé planety, ale i to naše! Udělejme společně krok proti ničení životního prostředí a našeho zdraví a dopřejme si v Brně dostupnou čerstvou vodu! Díky možnosti dočepovat si vodu v pítkách 3v1 do vlastní nádoby už nebude třeba si ve městě za horkých dní neustále dokupovávat tekutiny nebo složitě obstarávat vodu pro vašeho pejska.

Jak to funguje?
Jedná se o výstavbu pítek 3v1 na čerstvou pitnou vodu. Pítko 3in1 je určeno pro pití do úst, natočení vody do PET lahve o objemu cca 1,5 litru a dále natočení vody do misky pro psa, a to vše pomocí tlačných ventilů. Tato pítka by byla umístěna jak v sídlištních oblastech, tak v centrálních částech města, a to včetně náměstí, nádraží nebo parků. Obyvatelé by si mohli chodit zdarma čepovat svěží vodu do vlastních nádob, čímž by se výrazně předešlo plýtvání plastem.
Vybudovaná pítka by byla navíc zanesena do online map, a tak vyhledávání jejich lokace by bylo velmi jednoduché.

Podobný koncept pítek již úspěšně funguje např. na mezinárodních letištích i v zahraničí - např. na Mallorce (viz foto).

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Dostupná pitná voda zdarma, zamezení plýtvání plastem a v důsledku i zmírnění negativních vlivů na zdraví díky menšímu množství mikroplastů v ovzduší.
Uživatelé jsou všichni lidé, kteří chtějí žít zdravě, šetřit životní prostředí i své úspory.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Pítko 3v1, instalace a související práce 13 300 000 3 900 000
Propagace 1 100 000 100 000
Údržba 3 300 000 900 000
Cena celkem: 4 900 000 Kč

Posouzení proveditelnosti