Barevňák 2.0 – Hřiště na Vinohradech
v realizaci
Nikola Vasilevská
5 000 000 Kč (navržený)
Děti
Brno - Vinohrady
2023
3797 kladných hlasů

Cílem projektu je začít s postupnou proměnou hřiště Barevňák na Vinohradech. Náplní je modernizace hřiště, doplnění herních prvků a jejich sjednocení. Koncept hřiště využije původní barevné tématiky a rozdělí hřiště do zón pro děti různého věku.

Projekt se zaměřuje na obnovu dětského hřiště na ulici Valtická na brněnských Vinohradech. Jedná se o centrální a nejvíce navštěvované hřiště na území naší městské části, které bylo dříve velmi vyhlášené a zapsalo se do paměti místních jako tzv. Barevňák.

Aktuální stav hřiště však má své nedostatky. Jsou zde rizikové oblasti, které pro děti mohou být nebezpečné. Některé herní prvky slouží již řadu let a jsou na hranici své životnosti. Herní prvky byly přidávány postupně a jsou od různých výrobců. Hřiště netvoří jednotný funkční celek, nevyužívá potenciál celého prostoru a nenabízí možnosti vyžití pro všechny věkové kategorie. Zvláště zde chybí vyžití pro nejmenší děti do 3 let.

Cílem projektu je vytvořit bezpečné a moderní hřiště, které bude navrženo v konceptu barevných zón, jež budou vhodné pro různé věkové kategorie. V rámci omezeného rozpočtu, však nelze udělat všechny zóny najednou, nyní půjde o modernizaci dvou z nich.

Navržené zóny "Barevňáku":

Žlutá zóna - "Pláž" - pro nejmenší děti

1. Zastřešené pískoviště s kuchyňkou a dalším zařízením pro hru s pískem
2. Domeček
3. Prolízací sestava pro nejmenší děti
4. Houpačky s baby sedákem
5. Trampolínka v zemi

Červená zóna: "Sopky" - pro starší děti

Tato zóna se bude nacházet na dosud nevyužitém travnatém kopci a pod ním, dříve tady byly dva pohádkové hrady s drakem. Nyní bychom chtěli terén využít na svahové skluzavky a nahoru umístit nakloněné plošiny s lanem či úchyty. Také zde vznikne kuličková dráha s členitými cestami, kde mohou děti závodit. Pod kopcem (skrz sopky) budou vybudovány tunely.

Ostatní zóny budou v této fázi projektu jen doplněny o pár nových prvků a některé stávající budou upraveny a zabezpečeny.

Zelená zóna: "Džungle" je označení pro dolní část hřiště, kde je spousta nových lanových prvků.

Modrá zóna: "Moře" s bludištěm doplníme o trampolínovou zónu pro starší děti.

Současný návrh zpříjemní pobyt na centrálním hřišti dětem všech věkových kategorií, kdy je myšleno i na ty nejmenší.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: “Barevňák“ je aktuálně nejvíce využívaným hřištěm na Vinohradech a to i přes to, že má své nedostatky a nenabízí vyžití pro všechny věkové kategorie dětí. Veřejný přínos projektu spočívá především v tom, že děti a jejich rodinní příslušníci budou mít k dispozici bezpečný prostor na hraní a sportování, který zohlední potřeby všech dětí.. Na Vinohradech je vysoká koncentrace dětí a prostoru na hraní zde máme velmi málo, úpravu centrálního hřiště by jistě ocenili všichni návštěvníci, malí i velcí.

Deník projektu

Datum Popis
leden 2024 Schválení rozpočtového opatření a realizátora projektu: Magistrát města Brna - Odbor participace (Zastupitelstvo města Brna dne 30. ledna 2024).
únor 2024 Probíhají jednání s navrhovatelem projektu za účelem vyjasnění detailů realizace projektu. Bylo vypsáno výběrové řízení na zhotovitele projektu.
březen 2024 Byly podány nabídky, které se budou posuzovat.
duben 2024 Posuzují se podané nabídky.

Rozpočet projektu - návrh

Posouzení proveditelnosti