Pracovny a studovny v parcích
nevítězný
Hana Řádová
2 900 000 Kč (navržený)
Zeleň
BRNO
2023
1075 kladných hlasů

Pobyt v zeleni snižuje stres, zlepšuje soustředění i kreativitu, což se hodí pro studium i tvořivou práci. Zatím pro ně v parcích chybí zázemí.
Vzniknou 3 pracovny v parku, napříč Brnem. Jednoduše stůl, lavičky, zásuvky, wi-fi. Jednou i se střechou.

Od jara do podzimu patří parky k nejživějším částem města. Chodíme tam s dětmi, s přáteli, randit, sportovat, muzicírovat, i jen tak být. Od miminek po stařečky. A pro to všechno a všechny poskytují brněnské parky parádní nebo aspoň dostačující podmínky.

Ale co takhle moci v parku i studovat nebo pracovat? A to i když k tomu potřebujete počítač a internet?

Já to párkrát zkoušela :(. Ale těžko jsem našla lavičku u stolu a trochu stínu. Pojďme to prosím změnit!

Pracovnu v parku totiž využijete, pokud jste třeba:
- Student/ka. Samostatně i pro společné studium nejen ve zkouškovém.
- Pracant/ka. Jehož/jejímiž nástroji jsou hlavně vlastní mysl a nějaká ta elektronika. Příroda zvyšuje soustředění i kreativitu!
- Dobrovolníci pracující na společném projektu. Kteří potřebují místo pro týmovou schůzku na čerstvém vzduchu. A internet.
- Rodič pubertálního potomka. (Rodič: “Jdi ven.” Dítě: “Tam není wi-fi.” Rodič: “V pracovně v parku je.”).
- Kdokoli jiný. Komu se venku hodí lavička u stolu, elektřina či wi-fi.

Vzniknou 3 pracovny. 2 jednoduché, poskytující pevné lavičky, stoly, elektřinu a wi-fi. A jedna se zastřešením jako altánek.

Alespoň jedna z pracoven by se měla nacházet v širším centru města, i další v místech s častějším přirozeným pobytem studentů a dalších cílových skupin, či dobrou dostupností MHD. Pracovny v parcích mohou vzniknout na vhodném místě, která vybereme ve spolupráci s Veřejnou zelení města, městskými částmi a dalšími organizacemi, které parky vlastní a starají se o ně.

Studenti a pracanti, pojďme se více dostat na čerstvý vzduch, do zeleně a pohybu, ke kterému park po ruce snadno zve! Mysl i tělo nám poděkují. A já předem děkuji i vám všem ostatním, kteří nám tuto možnost dopřejete!

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Parky jako veřejný prostor už v Brně pokrývají řadu funkcí (sport, relaxace, kultura...), nevytvářejí však dostatečné zázemí pro práci a studium. Nabídnutí prostor i pro tyto součásti života přinese lidem díky delšímu pobytu v zeleni zvýšení kvality života.
Což je důležité obzvlášť v současné době, kdy nejen v důsledku covidu máme čím dál větší tendenci k izolaci v domácnostech, a zhoršuje se psychické i fyzické zdraví populace. Cílové skupiny: studenti, dobrovolníci, tvůrčí a profesionálové.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Výroba, postavení a zapojení 3 pracoven, 2 jednoduchých a 1 altánku 1 1 800 000 1 800 000
Rezerva 1 500 000 500 000
Vyhledávací a projektová dokumentace 1 300 000 300 000
3x Internetové připojení, elektřina, údržba a opravy 3 100 000 300 000
Cena celkem: 2 900 000 Kč

Posouzení proveditelnosti