Výstavba zeleného chodníku a zábradlí
posuzovaný
Vítězslav Fiala
600 000 Kč (navržený)
Zeleň
Brno - střed
2024

Jedná se o takový dvojprojekt. Jedna část plánuje vybudovat zelenou plochu na části chodníku, který je zbytečně velký a tvoří tak v tomto místě horký bod. Druhá část je zvýšení bezpečnosti a snížení hluku vybudováním pevné zábrany.

Jde mi o to, že v tomto místě je chodník zbytečně příliš široký a v létě tvoří ta velká asfaltová plocha obrovsky horký bod, navíc tento chodník nikdo pořádně nevyuživá v celé šířce. Napadlo mě část asflatu vybourat a nahradit trávníkem. Otázkou je jestli nechcípne, možná bych byl i pro variantu umělého trávníku, aby se třeba jen plocha ozelenila. Prostě ten chodník je šíleně široký a zbytečný, ale není to hlavní podmínka.
Druhou věcí co jsem si všiml, tak když stojíte na tomto místě a podíváte se na auta, která přijíždí od Dornychu, tak přijíždí většinou velmi rychle a působí to docela nebezpečně. I pro řidiče je nepříjemné, že třeba ze slunce vjedou do stínu a najednou registrují na chodníku lidi. leknou se a dupnou na brzdy. Navíc ten kontakt chodců s auty, i když jedou 50kmh je takový nepříjemný. Domnívám se, že to komunistické zábradlí by bylo vhodné za padesát let jeho existence nahradit něčím novějším. Nežijeme v komunismu a bylo by fajn ukázat, že Brno je moderní město, plné moderní architektury. Proto jsem si dovolil navrhnout tlusté zábradlí, které by zakrývalo vozidla a člověk by se za ním cítil víc v bezpeční, rovněž majitelé psů a nebo rodiče s dětmi by možná ocenili masivnější zábradlí aby se nebáli, že jim pes/dítě vběhne pod kola vozidla. Rovněž takové zábradlí alespoň trošku odhluční a utlumí zvuk motorů a kol vozidel pro lidi na chodníku. A rovněž řidiči vozidel nebudou mít strach že jim někdo vletí pod kola.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Lidé se budou cítit bezpečněji. Město ukáže, že se nebojí ukázat modernější tvář a už se odprostilo od komunistické éry a výdobytků sovětské éry. Trávník ať už bude jakýkoliv, by mohl navodit příjemnější atmosféru. Dojde k výraznějšímu oddělní chodníku od vozovky. Dojde k utlumení hluku.

Rozpočet projektu - návrh

Posouzení proveditelnosti