Zpět do života
posuzovaný
Alena Jankotová
3 082 000 Kč (navržený)
Zdraví
BRNO
2024

Každý rok skončí v České republice po těžkém úrazu či nemoci až tři sta lidí na invalidním vozíku. I po poškození míchy však tito lidé mohou mít dobrý a plnohodnotný život. Pojďme udělat návrat do aktivního života pro vozíčkáře co nejjednodušší.

Vrátit se po těžkém úrazu zpět do aktivního života není vůbec snadné. ParaCENTRUM Fenix již dvacet let poskytuje lidem s poškozením míchy všechny služby, které potřebují, aby jejich návrat do společnosti byl co nejsnazší.
Cílem našeho projektu je získat finanční podporu na nezbytné služby, bez kterých se svobodný život člověka na vozíku neobejde. Rehabilitace je základ zdravého těla a cvičení s odborným fyzioterapeutem je nezbytné pro udržení kondice. Osobní přeprava umožní snadnější pohyb vozíčkářů bezpečným a speciálně upraveným vozem. Rekondiční týdenní pobyty ve speciálním bezbariérovém zařízení umožní intenzivní každodenní cvičení a propojují vozíčkářskou komunitu.
Všechny tyto služby podporuje stát a státní instituce, ale jejich příspěvek zdaleka nestačí na realizaci služeb, která je pro člověka na vozíku nezbytná po celý rok.
Lidé po úrazu nejsou jediní, na které se naše organizace zaměřuje. ParaCENTRUM Fenix se dlouhodobě věnuje i školákům a teneegerům. Velmi úspěšnými, již deset let realizovanými besedami, se snažíme varovat mladé lidi před rizikovým jednáním. Besedy o příčinách a následcích fatálních úrazů realizujeme na školách a provádí je aktivně sami naši vozíčkáři. Děti si až v těchto rozhovorech často uvědomí, jak křehké je zdraví člověka a jak nezvratitelné mohou být následky nezodpovědného chování.
Zájem o tyto besedy zdaleka převyšuje naše možnosti a rádi bychom jejich počty rozšířily. Pomůžete společně s námi předcházet úrazům, které mohou celý život převrátit naruby?

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Díky projektu mohou, naši klienti, využívat většího množství služeb, Tyto napomáhají k jejich samostatnosti a umožňují jejich větší zapojení do veřejného života. V rámci projektu preventivních besed “STOP ÚRAZŮM” jsme zaměřeni na žáky základních a středních škol. Včasné a účinné varování formou edukativních přednášek z úst fyzioterapeutů a samotných vozíčkářů snižuje jejich rizikové chování a zamezí fatálním úrazům.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Posouzení proveditelnosti