Bezpečná stezka i pro chodce a běžce
posuzovaný
Jan Drábek
3 150 000 Kč (navržený)
Sport
Brno - jih
2024

Přeplněná cyklostezka vedoucí k nákupnímu centru je realitou. Chce to vybudovat druhý pruh, ideálně ne asfaltový, aby nebyl lákavý pro rychlou dopravu.

Na asfaltové cyklostezce se pohybují lidé v různé rychlosti, jezdci na kole a různých elektro vehiklech, bruslaři, ale i chodci, kočárky a běžci. Pokud by vznikla souběžná asfaltová cyklostezka, tak to nebude řešením. Pro chodce, běžce by dostatečně stačila štěrková, zpevněná cesta, která ani při dešti nebude plná kaluží. Zároveň tato cesta odfiltruje rychlejší provoz, na kole nebude mít člověk potřebu po ní jezdit, když vedle je asfaltová stezka. Zároveň tato zpevněná cesta nebude další asfaltový pruh v krajině odvádějící rychle vodu do Svratky. Jako ideální "pokusný" prostor mi přijde vyzkoušet a oddělit tento prostor mezi ulice Sokolova ke splavu nad soutokem Svratky a Svitavy. https://mapy.cz/s/dasobahoze. Jedná se o dva úseky, které jsou v majetku města Brna, a to od ulice Sokolovy po most dálnice a druhý úsek od ulice Bemáčkovy po modřický náhon.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Oddělení provozu rychlých kolo, bruslařů od chodců, běžců = větší bezpečí pro děti, chodce, ale i sportovce.
Zvětšení kapacity cyklostezky.
Méně namáhavý povrch pro kolena pro běžce.

Rozpočet projektu - návrh

Posouzení proveditelnosti