Obnova tradic Brněnska
posuzovaný
Jiří Murtinger
4 980 000 Kč (navržený)
Kultura
BRNO
2024

Na brněnských hodech se nejčastěji oblékají kyjovské kroje z půjčovny. Přitom existují dochované naše kroje brněnské, které je možné obnovit. A právě na to se zaměřuje tento projekt.

Brněnské kroje jsou nerozlučnou součástí bohatého kulturního dědictví města Brna a okolního regionu. Tyto tradiční oděvy nejenže reflektují historii a tradice oblasti, ale také přinášejí do současnosti vzpomínku na minulé generace. Původně sloužily jako každodenní oděvy pro venkovské obyvatelstvo, postupem času se však staly nejen symbolem tradice a identity, ale také důležitým prvkem folklóru a kulturního dědictví, které se udržuje a ctí dodnes.

Obnova původních krojů a dalších lidových tradic v Brně má mnoho pozitivních vlivů. Jsou jimi zejména podpora udržení a předávání kulturní identity a hodnot z generace na generaci, sounáležitost se svým okolím a hlavně společenské vyžití pro všechny věkové kategorie. Zejména mezi dětmi a mládeží jsou kroje a aktivity s nimi spojené velmi populární.

Díky tomuto projektu bude mít Brněnsko obnovenou část svých původních krojů. Konkrétně jednáme s městskými částmi, kde se podařilo vzpomínky a podklady pro obnovu krojů dochovat (Řečkovice a Mokrá Hora, Medlánky, Komín, Bosonohy, Kohoutovice, Černovice, Žebětín). Obnovením původních krojů odpadne organizátorům akcí půjčování drahých krojů kyjovských, a tím i odpadnou překážky pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí. Kromě hodů se nabízí konání např. krojovaných plesů, posvícení nebo masopustních průvodů. Pro občany to tedy znamená více možností, kdy se ocitnou ve společnosti krojů, hudby, tance a veselé atmosféry.

Zkrátka, obnova původních krojů a lidových tradic přináší mnoho pozitivních důsledků pro město jako celek a přispívá k bohatství kulturního života v Brně.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Projekt přináší obohacení kulturního a společenského života v Brně. Podporuje udržení a předávání naší kulturní identity a umožňuje častější možnost setkávání se nebo seznamování se s místní tradicí.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh