Dětské hřiště AKÁTKY
v realizaci
Alena Jelínková
4 488 700 Kč (navržený)
Děti
Brno - Židenice
2022
2887 kladných hlasů

Projektem Dětské hřiště AKÁTKY chceme zatraktivnit a omladit stávající hřiště moderními herními prvky jeho rozdělením na tři nové části podle věku dětí a vytvořením nových míst k odpočinku. To vše v souladu s přírodou a zachováním volného prostoru.

Akátky – lesopark mezi Vinohrady a Židenicemi, oblíbené místo k častým vycházkám za relaxací, vyhledávané rodinami s dětmi. Je zde situováno také dětské hřiště, které ovšem s časem pomalu ale jistě ztrácí na atraktivitě a zasloužilo by si renovaci a doplnění. A právě to je naším cílem!

Chceme zatraktivnit prostor stávajícího dětského hřiště, přinést moderní herní prvky a také nová místa k příjemnému odpočinku pro různé věkové kategorie. Omlazení hřiště v Akátkách vylepší stávající herní plochu a to v souladu s přírodou a zachováním volného prostoru.

Nově vzniknou v prostoru pro trávení volného času tři zóny:

„Mraveniště“ zóna pro nejmenší děti.
V projektu počítáme s vylepšením části hřiště pro nejmenší návštěvníky o nové herní prvky. V okolí nejsou hřiště vhodná pro malé děti, vyžití tak konečně najdou zde – v „Mraveništi“!

Hrací zóna pro nejmenší děti bude obsahovat houpačky s ohrádkou, trampolínu zabudovanou v zemi, herní sestavu s věží a skluzavkou, dřevěný kolotoč, balanční prvky, lesní dendrofon či jiný zajímavý zvukový prvek, nebo třeba lesní pexeso či labyrint. Pro odpočinek dětí i rodičů vznikne dřevěné posezení se stolečky ve tvaru hub či třeba zvířátek.

„Veverčí stezka“ zóna pro větší děti.
Správná veverčí stezka musí být dobrodružná! Proto chceme ve stávající části hřiště vybudovat moderní herní lanovou 3D stezku s postupným stoupáním s dominantním vyvýšeným prvkem, s velkou skluzavkou/tobogánem, a navíc stromový domek, ve kterém by si odpočinul dostatek „veverek“ a „veverčáků“!

„Jezevčí brloh“ odpočinková zóna.
Kromě herních prvků vzniknou i nová místa k odpočinku, jak pro hrající si děti a jejich rodiče, tak i pro ty, kteří vyrazí do přírody za odpočinkem. Přidáme dřevěná pódia a posezení, ve volném prostoru zbudujeme přístřešek, který ochrání před deštěm a poskytne prostor i pro různá rodinná setkání.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Celý projekt si klade za cíl nikoli zabírat prostor nový a tím zasahovat do okolní přírody, ale především vylepšit stávající hřiště a využít prostor k trávení volného času ještě efektivněji. A to vše navíc v naprostém souladu s přírodou! Jak použitými materiály, tak i využitím stávajících přírodnin vznikne prostor, který ocení děti a jistě i dospělí.
Přidanou hodnotou jistě bude také fakt, že tento prostor jistě uvítají i blízké mateřské školky a školy z okolí.

Deník projektu

Datum Popis
leden 2023 Schválení rozpočtového opatření a realizátora projektu: Magistrát města Brna - Odbor participace (Zastupitelstvo města Brna dne 24.ledna 2023).
únor 2023 Probíhají jednání s navrhovatelem projektu za účelem vyjasnění detailů realizace projektu.
březen 2023 Bylo vypsáno výběrové řízení na zhotovitele.
duben 2023 Probíhá výběrové řízení na zhotovitele projektu.
květen 2023 Byl vybrán zhotovitel projektu a proběhl první výrobní výbor, na kterém zhotovitel představil projekt.
červen 2023 Připravuje se druhý výrobní výbor, na kterém zhotovitel představí zapracované připomínky.
červenec 2023 Proběhl druhý výrobní výbor.
srpen 2023 Zhotovitel projektu zapracovává připomínky z výrobního výboru a pokračuje v realizaci dle smlouvy.
září 2023 Zhotovitel projektu neustále zapracovává připomínky. Plánuje se třetí výrobní výbor.
říjen 2023 Byl odsouhlasen koncept projektové dokumentace hřiště.
listopad 2023 Ke zpracované projektové dokumentaci se vyjadřují dotčené orgány a správci sítí.
prosinec 2023 Ke zpracované projektové dokumentaci se vyjadřují dotčené orgány a správci sítí.
leden 2024 Obdrženo vyjádření stavebního úřadu Židenice se souhlasem umístění herních prvků v lesoparku.
únor 2024 Dokončení úprav v projektové dokumentaci. Byl zadán dendrologický průzkum.

Rozpočet projektu - návrh

Posouzení proveditelnosti