Pracovny v parku
nevítězný
Hana Řádová
2 600 000 Kč (navržený)
Jiné
BRNO
2022
948 kladných hlasů

Pracovny a studovny v parcích. Pobyt v zeleni zlepšuje soustředění i kreativitu, což se hodí pro studium i tvořivou práci, pro něž však na rozdíl od mnoha jiných aktivit v parcích chybí zázemí. Vzniknou 3 pracovny v parku, napříč Brnem.

Do Brna jsem se na první pohled zamilovala především díky parkům. A myslím, že Brno své parky miluje též. Od jara do podzimu patří Lužánky či Kraví hora k nejživějším částem města. Chodíme tam s dětmi, s přáteli, randit, sportovat, muzicírovat, i jen tak být. Od miminek po stařečky. A pro to všechno a všechny poskytují brněnské parky parádní nebo aspoň dostačující podmínky.
A co takhle moci v parku i studovat nebo pracovat, i když k tomu potřebujete počítač a internet? Já to párkrát zkoušela. Mé nejoblíbenější místo na Kraví hoře poblíž basketbalového hřiště. No nejoblíbenější - skoro jediné. Protože jinde jsem nenašla ani lavičku u stolu a trochu stínu.

Pracovnu v parku využijete, pokud jste:
- Student, samostatně i pro společné studium nejen ve zkouškovém.
- Podnikatel/ka. Začínající. Nebo i zkušený. Jehož nástroji jsou hlavně vlastní mysl a nějaká ta elektronika. Příroda zvyšuje soustředění i kreativitu.
- Dobrovolníci pracující na společném projektu, kteří potřebují místo pro týmovou schůzku na čerstvém vzduchu. A internet.
- Rodič pubertálního potomka (R: “Jdi ven.” D: “Tam není wi-fi.” R: “V pracovně v parku je.”).
- A když tam zrovna nebudou pracanti a studenti, tak kdokoliv jiný, komu se hodí lavička u stolu, elektřina či wi-fi.

Vzniknou 3 pracovny. 2 jednoduché, poskytující pevné lavičky, stoly, elektřinu a wi-fi. A jedna se zastřešením jako altánek.

Vyberou se možná místa ve spolupráci s Veřejnou zelení města, MČ a dalšími organizacemi, které parky vlastní a starají se o ně. Vzhledem k vyjádřením k předchozím projektům PaRo je pravděpodobné, že nebudou možné Lužánky, napadá mne však např. Kraví Hora, Björnsonův sad, ve Wilsonově lese, případně jiné vhodné místo.
Alespoň jedna z pracoven by se měla nacházet v širším centru města, i další by měly být v místech s častějším přirozeným pobytem studentů a dalších cílových skupin, či dobrou dostupností MHD.

VEŘEJNÝ PŘÍNOS PROJEKTU: Parky jako veřejný prostor už v Brně pokrývají řadu funkcí (sport, relaxace, kultura...), nevytvářejí však dostatečné zázemí pro práci a studium. Nabídnutí prostor i pro tyto součásti života přinese lidem díky delšímu pobytu v zeleni zvýšení kvality života.
Což je důležité obzvlášť v současné době, kdy covidové období mimo jiných negativních jevů přineslo tendenci k izolaci v domácnostech, na home-office i distanční výuce. Cílové skupiny: studenti, dobrovolníci, tvůrčí aj. profesionálové.

Projekt není vázán na žádnou lokalitu

Rozpočet projektu - návrh

Popis položky Počet jednotek Cena za jednotku Cena celkem
Výroba, postavení a zapojení 3 pracoven, 2 jednoduchých a 1 altánku 1 1 800 000 1 800 000
Rezerva projektu 1 500 000 500 000
3x Internetové připojení, elektřina, údržba a opravy 3 100 000 300 000
Cena celkem: 2 600 000 Kč

Posouzení proveditelnosti